Интервю в читателски сайт Книги News

Всъщност, кой сте Вие, авторът на “СОЦИАЛИЗМЪТ – ЛЪЖАТА НА ВЕКА ИЛИ ВЕКЪТ НА ЛЪЖАТА”?

-Този същия въпрос ми го зададе и някакъв полковник от Държавна Сигурност на 27 март 1986 година при разпит, дошъл специално от София да ме пита точно това, точно заради тази книга, но чието име така и не научих тогава; помня името само на капитана, който ми водеше следствието. Кой съм аз ли? Тодор Бомбов, произхождам от „бедно работническо семейство”, както се изтъкваше едно време, наследник на революционен род. Родителите ми са работници, безпартийни и такива си останаха през целия си чист живот досега. Имам 2 висши образования – икономическо, от ВИНС – Варна, и техническо, от ТУ (бивш ВМЕИ) – Варна.

Кой уби социализма – в световен, а в национален мащаб?

-Нека бъдем наясно – социализъм НИКОГА и НИКЪДЕ по света не е имало и за един ден поне! Никой не е убивал социализма, той просто никога не е съществувал! Нито в световен,още по-малко пък в национален мащаб. Става дума за Марксовия социализъм,в който именно се кълняха 74 години в световен и 42 години в национален мащаб чужди и наши „комунисти”. Защото има много социализми, много форми на „социализъм”, познати в теорията още от 1848 г. и в практиката през целия ХХ век,но те не са ортодоксалния Марксов социализъм, който разбира под социализъм следното: общество, непознаващо никаква форма на експлоатация – нито на човек от човека (т.е. от частната собственост), нито на човек от държавата; общество на свободен труд и липса на безработица във всичките й скрити форми; отсъствие на инфлация като скрита и вторична форма на експлоатация; общество, в което основна икономическа политика е Марксовата идея „отмиране на държавата”, т.е. унищожаване и свеждане на паразитизма в обществото до нула в течение на времето; общество на социално равенство и социална справедливост с техните конкретни проявления,а не абстрактни понятия; още куп други неща. Но когато Ленин с болшевиките направиха революцията, той сам си призна, че няма такъв социалист, който да знае как се прави социализъм, как изглежда един социализъм. И той направи капитализъм. Държавен. Но със 100% държавна собственост, без частна такава. И нарече това социализъм. Да, ама не. Икономическите закони си останаха капиталистически. А Маркс и Енгелс ни предупреждаваха точно за тази опасност – да не остане държавата в обществото като един-единствен капиталист, като едно-единствено дружество от капиталисти! Към тази икономическа база на държавен капитализъм плюс политическа надстройка „сталинизъм” нямаше как да бъдат приложени и марксистко-ленинските принципи на социализма за държавата, родени още от Парижката комуна, а именно – свеждане на работната заплата на всички висши длъжностни лица до средната работна заплата в държавата, премахване на всякакви и всички привилегии на висшите и други чиновници, премахване на представителщината, изборност и сменяемост ПО ВСЯКО ВРЕМЕ за ВСИЧКИ изборни места. Тази система просто нямаше бъдеще, тя беше обречена! Обаче така живяхме в заблуда за социализъм близо половин век в България!

Неизбежен ли бе изборът на България към неолиберален капитализъм след 89-та година?

-Да, поради никаквите съпротивителни сили на България – нито икономически, нито идеологически бяхме единни около някаква наша обща фундаментална идея. И поради факта, че бяхме един слаб придатък в периферията на една обречена система. В действителност ние избор нямахме. Никой не ни е питал. Просто веднъж ни разпределиха в Ялта, след това и в Малта! А неолиберализмът си вървеше заедно с авторите на това разпарчетосване на Европа и света. Тая гнусна идеология на унищожаване на цели нации и държави по света, известна като неолиберализъм, чийто „творец” е Милтън Фридман, не оставя камък върху камък от тях, трева не никне там, откъдето тя е минала! Затова вече в наше време неолиберализмът е остро критикуван дори от видни учени и икономисти на Запад. Точно продукт на тая научна помия на Милтън Фридман бе и планът Ран-Ът, негови ученици, който план беше приложен към България от тия пирати най-успешно! Въпросът е, че се намери един Луканов, който лисна тая помия върху България от тяхно име!

Вече близо четвърт век България крачи уверено по пътя предначертан от поредната единствено правилна идеология – сега неолибералната и какви са резултатите, според Вас?

-Катастрофални! На всеки българин вече е ясно, че вървим стремглаво към сигурно изчезване, летим със скоростта на светлината към безвъзвратно заличаване от лицето на земята! До година-две трябва да спрем тази унищожителна тенденция, да излезем от тая мъртва хватка, защото малко по-късно ще бъде вече много късно!

Възможно ли е завръщане към идеите на социализма – у нас, а по света?

-Да, това завръщане предстои и то с още по-голяма сила и у нас, и по света – още от следващата година!

Как най-кратко бихте формулирали историята на социализма у нас?

-Имаме велика история на социализма у нас,каквато малко народи имат по света. Дядо Благоев е от първите апостоли на тази велика идея след основателите й Маркс и Енгелс, той е учил руснаците на марксизъм, когато Ленин едва е прохождал в тая материя. За съжаление тя приключва в 1944 година, но тъкмо ние, българите, ще вдигнем знамето на социализма отново и то толкова високо, че цял свят нази ще гледа!

Има нещо абсурдно в това, че у нас на практика леви партии няма… Всички партии у нас са от десни по-десни, макар че и дясна партия липсва в България. Как може да се излезе от този омагьосан кръг?

-Така е. В цял свят е така. И това е отдавна. Много отдавна лично аз съм се изказвал по въпроса, но трибуната все е била ниска, че да чуят повече хора. Най-накрая тая истина от десетина години се вижда вече масово. Просто защото нямаше кой да обясни какво е ляво, т.е. какво е социализъм, макар да се знае ясно какво е дясно, т.е. капитализъм. От 1996г. с малка маргинална партия се мъчих да обясня на обществото тази истина, чието следствие е именно политическото разделяне на ляво и дясно пространство, но поради липсата на всякакъв ресурс досега успехът не ми е приятел. Надявам се много скоро това положение радикално да се промени и България да предложи на света първата автентична левица на Новото време!

Случилото се у нас след 89-та може да бъде дешифрирано простичко – победителите в поредната световна война, този път Студената, наложиха политически модел у нас по свой вкус и рецепта, така както един от победителите във Втората световна война – Съветският съюз, ни наложи своя политически модел. Правилна ли е тази формулировка, според Вас?

-Абсолютно да! Живеем в един глобален капиталистически свят, свят на мега-империализъм, продължаващ своята двувековна империалистическа и пагубна за света политика на разпределение и преразпределение на световните пазари; обект на тези сфери на влияние, както редица други държави, е и България. Само това е новото – в сравнение с империализма преди век, описан от Ленин в 1916 година, той просто е повдигнат в степен и вече е свръх-, мега-империализъм; тогава „великите” сили са б или 5, до 1989 бяха само 2, днес остана само една супер сила – световният жандарм, другата империя на злото, САЩ. Но и тя премина вече своя зенит! Създаването на ред „съюзи” по континентален признак чрез унищожаване на националните държави – Европейски, Азиатски, Американски, Африкански, е само етап, стъпка към крайната цел – една-единствена световна Империя, един „комунизъм” без граници, в който живота на бедните няма да струва и грош!

Нуждае ли се от реабилитация социализма в България? Не беше ли той демонизиран от победителите му?

-От реабилитация – не, защото под реабилитация се разбира реставрация на старата система „социализъм” с научните си оксиморони „комунистическа държава” и „комунистически режим”! Това, от което се нуждае социализмът, е възстановяване на историческата истина за него, изчистване на името, изчистване на ИДЕЯТА за социализма, на автентичния Марксов социализъм от наслоените храчки по него. Защото целта на висшите идеолози на капитализма и империализма е постигната – сатанизирането на социализма и комунизма е стигнало крайната си степен, когато бедните са намразили своята собствена и единствена идеология, която имат!

Какво не Ви харесва в КНИГИ NEWS?

-Трябва му повече, доста повече реклама на тоя сайт, в който и аз попаднах съвсем случайно. Може би и още пространство. Иначе е много хубаво да се излагат книги и идеи от забранените теми, като тази за социализма, например, която от 1990г си е тема-табу в България, а и не само. Мисля, че ще има развитие и бъдеще.

 

7 септември 2013г.

Visit Strategic Book Publishing