Отзиви и Обратна връзка

Научно-фантастичен трилър, който ви кара да мислите
от Чарлз Ашър (Charles Asher), читател, на 13 май 2016 г.
Формат: Меки корици

За плъховете и хората е ярка умозрителна фантастика в духа на Бредбъри или Елисън, като се вземат предвид днешните обстоятелства и се предсказва мрачен и плашещо възможен изход. Като се има предвид разпространението на ядреното безразсъдство и всеобщото безпокойство към проблемите на околната среда през последните няколко десетилетия, предпоставката на г-н Бомбов – за свят, пренаселен от високоеволюирали плъхове – кънти със справедлива и алегорична предпазливост, осъждане на настоящите практики в светлината на бавно, но стабилно приближаващ се бъдещ катаклизъм.
Написването на краткия разказ е елегантно и проникновено, изграждайки зловещ и апокалиптичен тон чрез емоционално наситени образи и скрито чувство на страх. Съществува и правдоподобност на самия свят – въпреки фантастичната му природа. Приказката със сигурност е странна, определено научна фантастика, но има непосредствена заплаха и апел към човечеството, който кънти с камбанен звън, потапяйки това странно бъдеще в емоционален контекст. И именно тази сурова емоция е която наистина въвлича читателя в размишления и научнофантастичните елементи на историята.

Г-н Бомбов се е доказал като вещ майстор и проницателен ум с разказа си „За плъховете и хората“. Историята е вълнуваща и изпълнена с напрежение, но и дълбоко интелигентна, морална и провокативна. За феновете на жанра — и за феновете, които обичат да се борят със сложни въпроси — това е идеалната книга.

                                                                   

Интересна и добре написана история
от Британи Тенпени (Brittany Tenpenny), читател, на 7 септември 2014 г.
Формат: Kindle Edition

Макар и брутален на моменти, Тодор Бомбов върши чудесна работа в рисуването на ярка и ужасяваща картина на война с плъхове и картечници. Препоръчвам на всички да прочетат това дори и само заради забързаната и добре написана проза!

                                                                   

Рецензия от Памела Джей Смит, (Pamela Jaye Smith), митолог, писател, международен лектор-консултант, награждаван режисьор-продуцент и автор на пет книги за медийни дейци. Основател на  MYTHWORKS

За плъховете и хората е наистина страховита книга, още от първата страница. Имам предвид това като комплимент. Авторът Тодор Бомбов навлиза направо в най-дълбоките ни първични страхове и след това ги умножава по стотици, хиляди, милиони. Плъхове с размерите на овца?! Човек потръпва при тази мисъл, отново и отново.

Бомбов предсказва еволюцията на плъховете в прототип човек-плъх и ярко описва тъмния подземен лабиринт от канали, където плъховете еволюират и царуват. Какво може да ги спре? Може би свръхинтелигентният Диоген? Авторът ни представя една наистина страшна версия на онази хилядолетна битка между цивилизацията и тъмната страна, когато „Хората са станали пленници на собственото си безразсъдство“. Не изглежда, че цивилизацията ще спечели това.

Прочетете „За плъховете и хората“ на свой собствен риск — и се насладете на разтреперващите страхове, които Бомбов прожектира от страниците си в ума ви. 

                                                                     

Рецензия от Реал Лаплен (Réal Laplaine), Автор на трилъри с висока концепция, Гьотеборг, Швеция; основател на читателските сайтове  IWIC и BookBub,

Рейтинг: 5 звезди в платформите Amazon, Goodreads, IWIC, 19 септември 2019 г

Интересна, но леко ужасяваща идея

За плъховете и хората: Последната човешка война от Тодор Бомбов е малко ужасяващо четиво. Въпреки че е измислица, самата идея, че мутацията на вид, като например плъховете, причинена от човека, може да доведе до изцяло нова порода хуманоидни плъхове, които след това се обръщат срещу човечеството и водят брутална война с цел да доминират на Земята. Това е интересно четиво, доста кратко, но изпълнено с графични екшън сцени, както и нишки от философски интерпретации, които хвърлят светлина върху собственото ни общество и грешките, които допускаме и които могат да доведат до такъв провал. Стилът на автора отразява уникалния му начин да разобличи тъмната страна на нашата култура чрез научната фантастика, което според мен носи добро послание.

                                                                      

Отзиви за „Социализмът е мъртъв! Да живее социализма!”

 

Отзив от Чарлз Ашър (Charles Asher), читател,  САЩ , 25 ноември 2016 г.

 

В прецизно режещия анализ и преоценка на принципите и историята на марксизма от Тодор Бомбов, Социализмът е мъртъв! Да живее социализмът!, авторът прониква в особеностите на икономическата теория в контекста на краха на СССР, глобализацията на XXI век и променящите се човешки фактори. Бомбов предлага както критика на старите системи, така и нова, радикална теория за възможни бъдещи форми на управление. Възприемайки този подход – очевидно потопен в обширни познания по история, философия, икономика и политически науки – Социализмът е мъртъв! Да живее социализма! позволява на читателя да се ангажира изцяло с траекторията на марксистката теория, разликите между комунизма и социализма и възможната бъдеща геополитическа карта по изясняващ и продуктивен начин, помагайки на онези, които може би не са запознати с “Капиталът”, да разберат основополагащата работа и нейното приложение в историята. Проникващ, мощен и изцяло революционен, „Социализмът е мъртъв! Да живее социализма! е важен текст за този променящ се свят.

Отзив от Рей Симънс (Ray Simmons), читател, в най-голямата конкурсна читателска платформа в САЩ Readers’ Favorite

Рейтинг на отзива: 5 звезди Рецензиран от Рей Симънс за любимец на читателите

Социализмът е мъртъв! Да живее социализма! : Шифърът на Маркс – Социализъм с човешко лице : (Нов световен ред) от Тодор Бомбов не е леко четиво. Това е сериозна книга, представяща образован и просветен поглед върху трудни и навременни политически и икономически въпроси, на които светът трябва да отговори възможно най-бързо. Харесва ми. Мисля, че е важна книга. Да се надяваме, че достатъчно хора ще я прочетат, за да може по някакъв начин да допринесе положителен принос към въпроса накъде отиваме оттук нататък. Чувствам, че сме на кръстопът в историята и се нуждаем от добри хора от всички сфери на живота и от всяка страна на планетата, за да помислим сериозно какъв вид правителство и икономическа система са ни необходими, за да създадем по-справедливо и равноправно общество за света. Това е само една книга, но е голяма крачка напред в правилната посока.

За да разберете и оцените напълно „Социализмът е мъртъв! Да живее социализма!”, предлагам да прочетете някои основни книги за държавно управление и политически науки, така че поне да знаете точното значение на използвания речник. С много от термините се злоупотребява в медиите и в ежедневието и това поражда много недоразумения. Затова рядко говоря за политика с хора, които не са взели няколко часа по икономика, политически науки или история. Ако имате основата или желаете да освежите знанията си в тези области, ще откриете, че тази книга е добре написана, добре организирана и предлага полезна информация в много сложна област. Тодор Бомбов си заслужава да бъде прочетен.

                                                                        

Рецензия от Реал Лаплен (Réal Laplaine), Автор на трилъри с висока концепция, Гьотеборг, Швеция; основател на читателските сайтове  IWIC и BookBub

Рейтинг: 5 звезди в платформите Amazon, Goodreads, IWIC,   САЩ, 1 декември 2019 г.

„Социализмът е мъртъв! Да живее социализмът!” от Тодор Бомбов, е най-обширният трактат, който съм чел по темата за социализма. В това изключително ерудирано и в много отношения красноречиво написано изложение Бомбов анализира марксисткия социализъм, сравнявайки оригиналната идеология с болната версия, която се появи в СССР (комунистическия блок) и другаде, и сравнявайки марксистката идеология с идеологията на капитализма. Неговият анализ включва подробни математически сравнения, показващи относителната приложимост и функционалност на социализма, в сравнение с тираничния и потиснически звяр, който се реализира в Русия през 1917 г. и който в крайна сметка се разпадна в края на 80-те години. Дадох на книгата оценка от 5 звезди, не защото съм съгласен с марксистката идеология изобщо, а от уважение към количеството подробности, историческата информация и степента, в която авторът интелигентно прави дисекция на темата – много трудна тема за обсъждане, като се има предвид нейната история. Нещо повече, този автор живя и издържа социализма под управлението на СССР в България, което предизвика интереса ми изобщо да прочета книгата. Исках да разбера защо, въпреки че е преживял такъв потиснат живот, той все пак подкрепя “чистата” марксистка идеология. Независимо дали сте съгласни с неговите заключения или не, има някои интересни факти, представени – и разбира се, в негова защита, капитализмът, какъвто е днес, също не е живял точно според идеалите си; с непропорционалното и зле балансирано разпределение на богатството в ръцете на богатото малцинство, корпоративните глобални монополи, които поемат властта, индустрията на войната, която се използва за печалба, а не мантрата за “демокрация” и “национална сигурност”, която чуваме толкова често, и унищожаването на нашата планета в името на “бога на парите”. Не казвам, че социализмът е отговорът, съвсем не. Израснал съм на Запад и съм силен привърженик на свободата, свободното предприемачество и правото да живееш пълноценно или не – но дори слепец може да види, че капитализмът също има своите недостатъци. Оставете настрана идеологическите си възгледи и просто се опитайте да прочетете книгата обективно. Авторът като цяло е свършил отлична работа по представянето на своя случай по темата и заслужава да бъде изслушан.

                                                                        

Видео Рецензия за „Социализмът е мъртъв! Да живее социализма!” в платформата Рецензии на книги Прочетете това! (Read This! Book reviews)

Добре дошли в „Прочетете това! – Рецензии на книги”. Днес ще обсъдим най-новата творба на Тодор Бомбов “Социализмът е мъртъв! Да живее социализма!” Проницателен поглед към историята и бъдещето на социализма, тази книга е чудесно въведение в марксизма за непосветените и страхотно продължение на идеите на икономическия теоретик и общото му писане за тези, които са по-запознати с марксизма като цяло.

Това, което аз лично заобичах в тази работа, бяха подробностите и широтата на знанията, които г-н Бомбов ясно е излял в нея.

Черпейки от първични текстове, исторически анализи и собствените си утопични идеали, авторът е успял да изработи убедителен аргумент за социализма през 21 век, основавайки мисленето си на прагматичен подход, който често липсва в тези видове дискусии.

„Социализмът е мъртъв! Да живее социализма!” е не само достъпна, но и ангажираща книга. Написана е със заразителна страст и ангажимент за изграждане на по-добър свят. Г-н Бомбов успява да използва своя свеж стил на писане и уникална перспектива, за да осветли тези често сложни идеи, като по този начин привлече аудиторията си на човешко ниво, позволявайки ни да приложим тази история и възможно бъдеще в собствения си живот и вярвания днес.

За всеки, който е запален по политическата теория, историята и текущите събития, това е важно четиво. „Социализмът е мъртъв! Да живее социализмът!” от Тодор Бомбов. Прочетете това.

                                                                     

Отзиви за Homo Cosmicus: Омерон

Рецензии от читателите в най-голямата конкурсна читателска платформа в САЩ Readers’ Favorite

Рецензия #1 от Стивън Фишър (Stephen Fisher)

Рейтинг на отзива: 5 звезди  – Поздравления за Вашия 5-звезден рейтинг!

Homo Cosmicus от Тодор Бомбов е майсторски написано научно-фантастично приключение с епични размери. Историята започва в нощното небе над Чили. Двама войници са на пост и забелязват странен осветен кораб. Докато се опитват да разберат какво е това, той се спуска по-близо и след това кръжи над техния командир, капрал Валдес. Изведнъж капралът изчезва и след петнадесет минути се появява отново. Двете същества им казват, че ще се върнат. Капрал Валдес отчаяно се опитва да разбере какво се е случило с него. Като че ли го няма пет дни за тия петнадесет минути, тъй като лицето му за доказателство е обрасло с брада небръсната пет дни. През същата нощ има още наблюдения. Когато Пауло Роберто е отвлечен, той се среща с извънземните, които започват да говорят с него, да отговарят на въпроси и да го посвещават в съвършенството  си с телепатична връзка.

Г-н Бомбов върши страхотна работа, за да предприеме това пътуване в образованието на Пауло. Авторът описва събитията и историята на нашата Слънчева система, включително Земята. Писането му успя да ме плени и да ме пренесе в една вселена, изпълнена с неограничени възможности, където времето, пространството и разстоянието се постигат с невероятни скорости. Пауло научава, че тази мирна раса от напреднали същества е създала тяхното общество, в което не съществуват глад, данъци и парични системи. Страниците на Homo Cosmicus просто ме държаха очарован открай докрай в този безупречно написан роман. Писането на Тодор Бомбов е изненадващо блестящо и лесно може да съперничи на творбите на Робърт Хайнлайн и Хърбърт Уелс. Героите му бяха много добре развити и историята ме държеше ангажиран. Забавлявах се на всички нива и ще държа очите си отворени за още творби на Бомбов. Homo Cosmicus е една от най-добрите, ако не и най-добрата научно-фантастична история, която някога съм имал удоволствието да чета. Браво!

                                                                      

Ревю # 2: Рецензия от Ейми Рейнс (Amy Raines)

Рейтинг на прегледа: 5 звезди  – Поздравления за Вашия 5-звезден рейтинг!

Някога чудили ли сте се как би изглеждало бъдещето след тридесет години? Пауло Роберто открива отговорите на този въпрос, след като е бил отвлечен от високоразвита извънземна раса и е върнат тридесет и четири години по-късно. Извънземните, които са го отвлекли, са толкова интелигентни, че могат да летят с телата си и дори да използват телепатия, за да говорят помежду си. Когато Пауло се завръща, той изглежда много по- млад от действителната си възраст, защото времето на Земята тече много по-бързо, отколкото на Омерон, както звездните хора наричат ​​ звездата си Лебед 61. Той скоро открива, че не само той е много различен, но и Земята, която сега резонира с технологичния напредък, който прави ежедневието на хората много по-лесно, по-здравословно и по-безопасно. Дори плановете на проекта „Биосфера” за Луната са продължили напред в негово отсъствие и Пауло все още мечтае да отиде там. Какво ще стане с Пауло след завръщането му? Ще стигне ли той до „Биосфера”-та на Луната, както винаги е искал? Как ще се отрази на живота му всичко, което е научил от извънземния вид сега, след като е върнат на познатата, но различна Земя?

Homo Cosmicus, научно-фантастичен роман от Тодор Бомбов, има много интересен и уникален сюжет, който поддържа интереса на читателя. Заобичах героите и начина, по който те са дефинирани със собствения си произход, който плавно се вписва в сюжета. Препоръчвам Homo Cosmicus на всеки, който обича страхотна научно-фантастична история, която извежда отвличанията от извънземни и земните завръщания на ново ниво. Бомбов е свършил брилянтна работа, за да отговори на вечния въпрос как ще изглежда Земята след тридесет години в бъдещето и аз наистина се надявам, че Homo Cosmicus не е краят на историята на Пауло и Доли.

                                                                      

Преглед № 3: Преглед от Крисчън Сиа (Christian Sia)

Рейтинг на прегледа: 5 звезди  – Поздравления за вашия 5-звезден преглед!

Когато Пауло Роберто за първи път отваря очи, той е дезориентиран, но фактът, че все още може да мисли, го успокоява, че е нормален и жив. След това той започва да си спомня как се е случило, чинийката, устройството с форма на гъба, „възлестият балон, блестящ с мастилено луминисцентен блясък, заобиколен в средата от тъмночервен ръб, който не изглежда да е свързан по никакъв начин с сферата.” Той е осиновен. 1989 г. е и той се озовава да живее далеч от дома си сред рядка порода и в цивилизация, която е по-странна от тази на хората, такава, в която хората са напреднали до точка, в която говорят без думи и където могат да летят. Именно тук той ще научи тайните на Вселената от четирима учители. През 2023 г. той най-накрая се връща у дома на Земята, жени се за Доли и двамата се отправят на приключение, което ги отвежда до Луната.

Хомо Космикус: Научнофантастичен роман на Тодор Бомбов започва с ярко описание на обстановката в Чили и задава темпото на дарбата на автора за образи; такъв, който осветява написаното. Вниманието ми веднага беше привлечено от описанието на нощта в северната част на Чили под бездонния небесен свод, новата луна и кристалните звезди. Писанието е изпълнено с цветни образи, дори когато авторът пише за звездата, която заемат извънземните обитатели. Тодор Бомбов пише много добре и се справя безупречно с характера. Главният герой преживява конфликт на различни нива. Да бъдеш отвлечен от нечий свят вече е силна предпоставка, но навигирането във вселена с уникални закони и странни, интелигентни същества я прави феноменална и главният герой преживява това интимно.

Преглед № 4: Преглед от К. С. Фин (K.C. Finn)

Оценка на прегледа: 4 звезди

Прегледано от KC Finn за любимо на читателите

Homo Cosmicus е научна фантастика, написана от Тодор Бомбов. Разказвайки завладяващ разказ за живота на един земянин, който тръгва на невероятно пътешествие, срещаме студента Пауло Роберто през 1989 г. Неговото отвличане от извънземни не е клишето, което много хора очакват; по-скоро цивилизацията, която го взема, вече е далеч, далеч напреднала от нашата. Пауло научава за енергията и телепатичната сила, обучаван от серия учители, които му показват еволюцията на човешката раса далеч отвъд звездите. При евентуалното си завръщане на Земята Пауло прави невероятен напредък там и извън планетата.

Авторът Тодор Бомбов е създал тежка научно-фантастична история с много внимание към развитието на хората от Омерон и техните невероятни способности. Разказът е интригуващ, докато Пауло открива този нов свят, много различен от родната му Бразилия, и описанието е предадено със зловеща атмосфера, докато тези мълчаливи, подобни на ангели същества прекарват деня си. Това е по-скоро концептуален роман, отколкото базиран на герои, но Пауло е подходящо разработен за откривателското изживяване. Сюжетът му позволява да напредва с новооткритите си знания и да премине през важни житейски събития, след като се върне към нещо по-скоро нормално. Като цяло, Homo Cosmicus със сигурност ще зарадва твърдо сварените фенове на научната фантастика, търсещи нова концепция за бъдещето, в която да се потопят,

Преглед от Реал Лаплен (Réal Laplaine)

Homo Cosmicus от Тодор Бомбов е спекулативен и екзистенциален научнофантастичен роман, който разглежда по-дълбоко обществото и културата на нашето време. Когато човек е отведен от извънземна раса, посещаваща Земята, той скоро открива, че неговите „похитители“ нямат намерение да му навредят, а всъщност да му разкрият по-висш ред на общество и съществуване, такъв, какъвто Земята в крайна сметка може да стане, където хората не са оковани от конвенционалните парадигми и са свободни да упражняват пълния си, все още неизползван потенциал. Това не е история с много действие. По-скоро той върви доста умерено, със случайни тръпки, но до голяма степен е фокусиран върху преживяванията на един човек, който започва да вижда съществуването през нови очи и който след това се връща на Земята, където преживява културния шок на двата свята. Той трябва да се научи да адаптира чувствителността си към неща, които са му разкрити от извънземните посетители. Има някои отлични прозрения, диалози и пасажи, които хвърлят поглед зад завесата на сегашната ни култура, задавайки важните въпроси „какво ако“, „защо“ и други. Homo Cosmicus е философски и екзистенциален трактат, на платформата на научната фантастика, но накрая човек започва да се чуди колко от това е наистина научна фантастика и колко е неизбежност.